“Μια μικρή περιγραφή της περιήγησης,η μαγεία κρύβεται σε αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν”

Η περιήγηση έχει ως αφετηρία το σημερινό χωριό και κατηφορίζοντας σε μικρή απόσταση βρίσκεται το πρώτο αξιοθέατο “o Πύργος της Αρχαίας Ελέυθερνας”.

Μπροστά μας ένα τοπίο άγριας ομορφιάς περιτριγυρισμένο από χαράδρες με την θάλασσα να ξεπροβάλει στο βάθος του.

Ακολουθώντας το πράσινο- πολιτιστικό διεθνές μονοπάτι Ε4 μπορούμε πλέον να αγγίξουμε και να μυρίσουμε την πλούσια σε ποικιλία χλωρίδα της περιοχής.

Σε όλη την διάρκεια της πεζοπορίας θα συναντάμε μνημεία των ανθρώπων και της φύσης όπως τις γνωστές “Στέρνες”,τεράστιες λαξευτές δεξαμενές που κατασκευάστηκαν για να αποθηκεύουν το πολυτιμότερο αγαθό.

Στο τέλος της πεζοπορίας  καταλήγουμε στην γέφυρα της Ελέυθερνας που χρονολογείται τον 2ο αιώνα π.χ.Σώζεται  σε άριστη κατάσταση και βρίσκεται σε μια πανέμορφη περιοχή πλούσια σε βλάστηση ενώ το χαρακτηριστικό της τριγωνικό άνοιγμα της προσδίδει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ύστερα από ολιγόλεπτη ξεκούραση και ένα μικρό γεύμα ακολουθεί η διαδρομή με τα mountain bikes στην ευρύτερη περιοχή συλλέγοντας κρητικά βότανα και ανακαλύπτοντας μονοπάτια χαμένα στον χρόνο.

Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο λαμβάνει χώρα λίγο πρίν το τέλος της διαδρομής που περιλαμβάνει ελεύθερη  περιπλάνηση στο χωριό όπου στην πλατεία του θα μας περιμένουν τοπικές συνταγές από εκλεκτούς μεζέδες συνοδευόμενους φυσικά με κρασί και ρακί.